Beter Bekend, Ontwikkelt jouw online identiteit
Volop kansen voor digitalisering in de regio Zwolle

#SlimDigitaalAandeBak event in Zwolle - De kracht van Ai en digitaliseren

Slim digitaal aan de bak Zwolle - Beter Bekend
Jens van Wijhe
Jens van Wijhe Eigenaar & Strateeg @ Beter Bekend
Gepubliceerd op: 2 november 2023
Leestijd: 4 minuten

Volop kansen voor Ai en digitaliseren in regio Zwolle

Tijdens het recente #SlimDigitaalAandeBak evenement op 31 oktober werden boeiende gesprekken gevoerd en waardevolle inzichten gedeeld. Het is inspirerend om te zien hoeveel ondernemers in de regio Zwolle enthousiast zijn over digitalisering en de kansen die dit met zich meebrengt.

In dit blogpost willen we enkele hoogtepunten van het evenement delen en dieper ingaan op de onderwerpen die tijdens de gesprekken aan bod kwamen.

Hoe begin ik met digitaliseren in mijn organisatie?

Begin klein en automatiseer eenvoudige processen

Een van de belangrijkste vragen die tijdens de gesprekken naar voren kwam: "Hoe vind ik de juiste tools om te digitaliseren en waar moet ik beginnen?" Het antwoord hierop is eenvoudig: begin klein en automatiseer eerst eenvoudige, repetitieve processen. Door te starten met het automatiseren van kleine processen blijft het proces behapbaar.

Hoe bereid ik werknemers binnen mijn organisatie voor op digitalisering?

Deel het proces en maak een roadmap

Verandering is goed. Toch bieden veel mensen weerstand zodra er dingen gaan veranderen. Het automatiseren van processen kan veel verandering met zich mee brengen, welke door werknemers binnen de organisatie als lastig kunnen worden ervaren.

Een van de belangrijkste zaken tijdens het digitaliseren is het inzichtelijk maken van het proces. Om draagvlak te creëren helpt het om het proces inzichtelijk te maken door middel van een roadmap. Een concreet stappenplan kan veel onduidelijkheid wegnemen waardoor alle betrokkenen binnen de organisatie stap voor stap voorbereidt worden op de wijzigingen die komen gaan.

Investeer in de digitale (basis)vaardigheden

Investeer daarnaast in de digitale (basis)vaardigheden van het personeel. Voorkom dat werknemers in het diepe worden gegooid door ineens teveel veranderingen door te voeren. Voordat een werknemer gebruik kan maken van een nieuwe tool of service, dient diegene te beschikken over digitale vaardigheden.

Ai biedt volop kansen om bedrijfsprocessen te optimaliseren

Kansen van Kunstmatige Intelligentie

Een ander onderwerp dat tijdens het evenement in Zwolle werd besproken, was de toepassing van kunstmatige intelligentie (Ai) binnen organisaties. Ai is niet langer een abstract concept, maar een tastbare realiteit die enorme kansen biedt.

Juist in de huidige krappe arbeidsmarkt kan Ai een uitkomst zijn. Sommige ondernemers zijn al druk bezig met Ai, terwijl anderen nog worstelen met de basiskennis ervan. Toch is het duidelijk dat Ai niet meer weg te denken is en dat het organisaties kan helpen efficiënter te werken. Handmatige repeterende zaken kunnen gedigitaliseerd worden of zelfs uitgevoerd worden door Ai. In de meeste gevallen gebeuren deze taken dan sneller, nauwkeuriger en goedkoper. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat het personeel dat deze werkzaamheden voorheen uitvoerde overbodig wordt. Er komt juist meer tijd vrij voor werkzaamheden waar de medewerkers de meeste impact kunnen hebben.

Hoe start je met AI in jouw bedrijf? - Beter Bekend
Foto is gemaakt door Niels Bosman tijdens de workshop "Hoe start je met AI in je bedrijf?"
Hoe kan ik Ai inzetten in mijn organisatie?

De mogelijkheden van Ai binnen organisaties

Hedendaagse organisaties beschikken zonder dat ze dit misschien weten over enorme hoeveelheden data. Door de data vanuit verschillende bronnen te structureren kan deze informatie enorm veel inzicht bieden in de processen binnen bedrijven. Zodra de data gestructureerd is kunnen er verbanden gelegd worden welke bepaalde resultaten kunnen verklaren. In plaats van sturen op een onderbuikgevoel kunnen er nu data gedreven beslissingen worden genomen.

Ai gegenereerde trends en prognoses als hulpmiddel

Voorspellen met Ai op basis van eigen data

Neem als voorbeeld een restaurant met terras. Door het aantal bezette tafels op het terras per dag inzichtelijk te maken kan er een overzicht gecreëerd worden van de piekmomenten. Wanneer vervolgens ook de planning en personeelsbezetting meegenomen wordt in dit overzicht, is eenvoudig de personeelscapaciteit te bepalen op basis van het aantal bezette tafels. Door weersvoorspellingen in te laden via een API kan er onderzocht worden of het weerbericht invloed heeft op het aantal bezette tafels.

Nu deze data inzichtelijk is kan het gebruikt worden om voorspellingen en prognoses te genereren. De voorspellingen zijn gebaseerd op eigen data en resultaten uit het verleden. Op basis van datum en weervoorspelling kan het aantal reserveringen voorspeld worden. Op basis van het aantal reserveringen kan er een indicatie gegeven worden van de gewenste personeelscapaciteit.

Zet jij al kunstmatige intelligentie in voor jouw organisatie?

Beter Bekend en Ai

Bij Beter Bekend onderzoeken we volop de mogelijkheden omtrent de toepasbaarheid van Ai voor onze klanten. Inmiddels zijn ook de eerste pilots met Ai gelanceerd 🎉.

Slim digitaal aan de bak Zwolle - Beter Bekend
De toekomst is digitaal 🚀

#SlimDigitaalAandeBak, een bron van inspiratie

Het #SlimDigitaalAandeBak evenement was een bron van inspiratie en waardevolle inzichten. Het is mooi om te zien dat veel ondernemers de kracht van digitalisering en kunstmatige intelligentie willen benutten. Het is duidelijk dat de toekomst digitaal is, en dat er talloze mogelijkheden zijn voor groei en efficiëntie.

Laten we samenwerken om deze kansen te grijpen en een positieve impact te creëren in onze regio en daarbuiten.

Processen digitaliseren binnen jouw organisatie?

Valt er binnen jouw organisatie genoeg te digitaliseren? We vertellen je graag meer over het optimaliseren en digitaliseren van jouw bedrijfsprocessen tijdens een vrijblijvend gesprek.

Gerelateerde artikelen