Beter Bekend, Ontwikkelt jouw online identiteit

Wat is een headless content management systeem?

Wat is een headless cms systeem?
Jens van Wijhe
Jens van Wijhe Eigenaar & Strateeg @ Beter Bekend
Gepubliceerd op: 11 december 2022
Leestijd: 10 minuten

Headless cms systemen worden steeds populairder onder marketeers en developers. Headles content management systemen bieden een flexibele manier om de content op je website te beheren. In deze blog behandelen we de voordelen van een headless content management systeem ten opzichte van traditionele cms systemen.

Wat is een headless cms?

Een headless cms is een content management systeem waarbij de frontend en de backend omgeving afzonderlijk van elkaar opereren. Het headless content management system fungeert als toegangspunt voor de frontend van de website. Dit houdt in dat de content van de website niet op dezelfde server opgeslagen hoeft te worden als de backend. Het ontwikkelen van een website met een headless cms vergt een andere benadering in tegenstelling tot traditioneel webdevelopment. In veel gevallen wordt de content benaderd door middel van een Rest of Graphql API. Omdat de content via een API opgehaald wordt, biedt dit developers veel flexibiliteit over hoe deze content gebruikt wordt.

Om beter te begrijpen wat een headless cms is, helpt het om te kijken naar een traditioneel content management systeem.

Wat is een traditioneel content management systeem?

Traditionele content management systemen zoals bijvoorbeeld Wordpress en Drupal combineren meestal de frontend en backend in één applicatie.

Voordelen van een traditioneel content management systeem

Het traditionele cms is jarenlang de standaard geweest voor content management. Een traditioneel content management systeem heeft een aantal voordelen:

  • Veel standaard functionaliteiten binnen het content management systeem

  • Snel nieuwe functionaliteiten toevoegen door middel van plugins en thema's

  • Baas over eigen content. De content wordt opgeslagen een eigen database

Nadelen van een traditioneel content management systeem

Één van de grootste nadelen van traditionele content management systemen is dat het bepaalde imitaties met zich mee brengt. In veel gevallen wordt er binnen een traditioneel content management systeem een vast stramien gehanteerd. Van dit stramien kan maar in beperkte mate afgeweken worden.

Technische vereisten

Wordpress websites gebruiken bijvoorbeeld PHP terwijl Drupal en Craft cms beiden Twig als template taal gebruiken. Om te werken met deze systemen is kennis van deze talen vereist.

Voordelen van een headless cms

Een headless cms biedt veel voorbeelden ten opzichte van een traditioneel content management systeem. Headless systemen ontworpen zijn om te gebruiken met een Api en dit merk je wanneer je deze api gebruikt. In veel gevallen is er uitgebreide documentatie beschikbaar. Ook zijn er vaak handleidingen te vinden waarin te lezen valt hoe je het headless cms kunt koppelen aan je favoriete frontend framework.

Een aantal voordelen van een headless cms op een rij:

  • Razendsnelle en gebruiksvriendelijke API

  • Content beheren op één centraal punt en publiceren op verschillende locaties

  • Veel flexibiliteit op de frontend

Voorbeelden van headless cms systemen

  • Prismic

  • Storyblok

  • Contentful

  • Strapi

Wordpress headless gebruiken

Inmiddels bieden ook veel traditionele content management systemen zoals Wordpress de mogelijkheid om het headless te gebruiken. De ingebouwde rest API van Wordpress is volledig aan te passen naar de eigen wensen. Met een beetje PHP kennis kun je snel Wordpress API-endpoints bouwen. Ook zijn er plugins zoals WP Graphql beschikbaar om een volledige GraphQl api in te richten.

Overstappen naar een headless cms

Headless content management systemen bieden dus veel voordelen ten opzichte van traditionele cms systemen. Voordat je besluit om te migreren naar een headless cms is het verstandig om de voor en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Momenteel maakt de website beterbekend.nl gebruik van het headless cms Storyblok. Storyblok biedt veel opties en maakt het eenvoudig om flexibele pagina's op te bouwen dankzij een ruim aanbod in verschillende typen content blokken.

Gerelateerde artikelen