Menu

Gratis Quickscan
App ons Bel ons Mail ons Route Gratis Quickscan

We zijn momenteel geopend tot 17:15 uur

API’s, wat zijn het en wat kun je er mee?

API’s, wat zijn het en wat kun je er mee? - Internetbureau Beter Bekend

Je hebt de term vast wel eens voorbij zien komen, API of voluit: application programming interface. Wat is een API, en wat kun je er mee doen? En misschien nog wel belangrijker, hoe kan je ze inzetten om bedrijfsprocessen te automatiseren?

Wat is een API?

Een API is eigenlijk niets meer dan een bibliotheek vol data die beschikbaar gesteld wordt aan ontwikkelaars. Met een API kan er een koppeling gerealiseerd worden tussen verschillende systemen. Door middel van zogeheten endpoints kan een ontwikkelaar data ophalen, of juist wegschrijven.

Oké? En nu in het Nederlands?
Misschien is het makkelijker uit te leggen aan de hand van een simpel voorbeeld.

Stel je hebt een website, en je wilt alle posts van je Facebook pagina plaatsen. Om dit voor elkaar te krijgen moet je dus data kunnen uitlezen van Facebook. Via de API van Facebook kun je posts ophalen als ruwe data, en vervolgens weergeven zoals jij dat wilt.

Kan ik mijn bedrijfsprocessen automatiseren via een API?

Ja! dat kan! Veel bedrijven stellen tegenwoordig API’s beschikbaar. Dit kun je meestal vinden op hun website. Grote partijen zoals Google, Facebook en Instagram hebben al jaren een API. Nederlandse organisaties zoals de KNVB en NS bieden ze tegenwoordig ook aan. In veel gevallen zijn de API’s zelfs gratis te gebruiken.

Boekhouding automatiseren

API’s, wat zijn het en wat kun je er mee? - Internetbureau Beter Bekend

Voor onze klant Kok Autoverhuur gingen we aan de slag met de API van boekhoudprogramma Informer Online. Via de website van autoverhuurbedrijf Kok Autoverhuur kunnen bezoekers een reservering doen. Deze reservering wordt vervolgens opgeslagen in het reserveringssysteem. In een overzicht ziet de receptioniste vervolgens de verhuurde producten.

Bij elke reservering hoort natuurlijk een factuur. Deze facturen werden voorheen handmatig aangemaakt. Alle informatie moest opnieuw ingevoerd worden in het boekhoudprogramma. Dit proces kostte het personeel al snel één kwartier per reservering. Deze tijd kan nuttiger besteed worden.

Dankzij de API van Informer Online konden wij een koppeling maken tussen het reserveringssysteem en Informer. Voortaan kan er met één druk op de knop een factuur gegenereerd worden. Via een beveiligde, versleutelde verbinding wordt de data verzonden naar Informer. Vervolgens wordt er in Informer Online een nieuwe factuur aangemaakt. Deze factuur wordt automatisch gekoppeld aan het daarbij behorende klantnummer. De klantgegevens zijn vooraf al bekend dus deze worden ook automatisch geïmporteerd.

Dubbele werkzaamheden zijn vanaf nu dus verleden tijd. Dezelfde handeling wordt voortaan uitgevoerd binnen één seconde.

API's werken zelfs op het voetbalveld!

API’s, wat zijn het en wat kun je er mee? - Internetbureau Beter Bekend

Voor voetbalvereniging ESC uit Elburg maakten wij gebruik van de API van de KNVB. Via Sportlink is het mogelijk om standen en wedstrijdschema’s op te halen. Scheidsrechters voeren na de wedstrijd de uitslagen in in Sportlink. Deze data kunnen we vervolgens weer ophalen met de API.

Op de teampagina’s tonen we een overzicht van het speelschema. Dit overzicht wordt automatisch gevuld met de data, rechtstreeks afkomstig van de KNVB. Hierdoor is de website van ESC altijd voorzien van de meest recente data.

Meer weten?

Een API kan dus veel onnodig werk uit handen nemen. Ben je benieuwd hoe we jouw bedrijfsprocessen kunnen automatiseren? Kom dan gerust eens langs voor een kop koffie!

Geschreven door:

Jens van Wijhe

Online specialist bij Internetbureau Beter Bekend.

Lees meer blogs