Menu

Gratis Quickscan
App ons Bel ons Mail ons Route Gratis Quickscan

We zijn momenteel geopend tot 17:15 uur

Werken in de cloud #1 | Overal toegang tot je bestanden

Werken in de cloud #1 | Overal toegang tot je bestanden - Internetbureau Beter Bekend

We hebben allemaal wel eens gehoord van de cloud. Maar hoe werkt het? Wat houdt het nou precies in? En wat kan je er nou allemaal mee? We zullen je wat meer duidelijkheid geven over wat het nou precies is en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is de cloud

De term ‘de cloud’ hoor je de afgelopen jaren steeds vaker voorbij komen, maar wat is het nou precies? De term staat in principe letterlijk voor ‘internet’, maar het is net als een wolk niet tastbaar. Mensen kunnen inloggen op afstand op het internet. Dus op elke gewenste plek kunt u werken in de cloud. De cloud kan een ideale manier zijn om snel en effectief te werk te gaan. 

In deze blog zetten we een aantal opslagmogelijkheden van de cloud op een rijtje. Er zijn nog diverse manieren om gebruik te maken van de cloud, maar dat zal een andere keer behandeld worden in een van onze blogs. 

De bekendste opslagprogramma’s van de cloud die je zou kunnen gebruiken zijn:

Microsoft OneDrive

Werken in de cloud #1 | Overal toegang tot je bestanden - Internetbureau Beter Bekend

Iedereen met een Microsoft-account beschikt al over OneDrive. Dat betekent wanneer je gebruik maakt van een Windows Phone, Skype of Outlook.com je gelijk aan het werk kan met de opslagdienst.

OneDrive is geschikt om bestanden op te delen, om mappen te synchroniseren en om een backup te sturen naar de cloud. OneDrive werkt hecht samen met vele Microsoft-applicaties, waaronder ook Office.

Voor bedrijven is er een zakelijke versie die naast Office 365 ook met SharePoint werkt en een cloud gebaseerde bibliotheek biedt voor zakelijke documenten.Gebruikers krijgen binnen OneDrive gratis 15GB en gebruikers van Office 365 krijgen voor 10 euro per maand 1TB opslagruimte.

OneDrive is wel geschikt voor bedrijven die beschikken over Microsoft platformen. Een voordeel is dat de integratie met Microsoft-software goed werkt op Windows-apparaten. Een nadeel is dat het een vereiste is om een Microsoft-account te hebben om er mee te kunnen werken. Het werkt niet altijd goed op andere platformen. 

iCloud

Werken in de cloud #1 | Overal toegang tot je bestanden - Internetbureau Beter Bekend

iCloud biedt opslagruimte voor foto’s en documenten die je tussen verschillende apparaten wilt delen. Ook kan er een backup van de instellingen van apparaten op gemaakt worden. Dat is handig als je een upgrade wilt doen of het apparaat door een nieuwere versie van een apparaat. Met back-up worden ook app-instellingen opgeslagen.

Het gebruik van iCloud op een iMac is eenvoudig, aangezien het al ingebouwd zit. Voor gebruik op Windows zul je eerst een iCloud Control Panel moeten downloaden. Zodra dat gedownload en geïnstalleerd is, zul je eerst moeten weten wat het zal moeten synchroniseren. Als het eenmaal geïnstalleerd is, gebeurt het in vervolg automatisch.

iCloud is makkelijk om te gebruiken en om mee te communiceren. Een voordeel hiervan is dat het eenvoudig is voor Apple apparaten om er een back-up van te maken. Een nadeel is dat iCloud minder geschikt is voor alternatieve browsers en besturingssystemen.

Dropbox

Werken in de cloud #1 | Overal toegang tot je bestanden - Internetbureau Beter Bekend

Dropbox is een van de grotere cloud opslagdiensten. Het is een plek in de cloud waar je bestanden in kwijt kunt. Bestanden als documenten, muziek, video’s of foto’s. Het is te gebruiken om bestanden van je werkcomputer te versturen naar je computer thuis. Zodat de bestanden én veilig staan én dat je er makkelijk bij kunt.

Dropbox maakt een map aan op je computer en de inhoud hiervan deelt Dropbox vervolgens met de cloud. De cloud Synchroniseert weer met de apparatuur waarop je Dropbox geïnstalleerd hebt. Je kunt ook bij je eigen Dropbox komen door naar de website te gaan.

Er is een zakelijke versie beschikbaar die onbeperkte opslag en versie historie biedt en meerdere toegangsopties heeft. Dit kost alleen wel rond de 700 euro per jaar.

Dropbox zou geschikt kunnen zijn voor een kleinere onderneming. Een voordeel van Dropbox is dat het eenvoudig is om mee te werken en dat er meerdere gebruikers op kunnen. 

Google Drive

Werken in de cloud #1 | Overal toegang tot je bestanden - Internetbureau Beter Bekend

Google Drive is een plek waar je gedeelde documenten in op kunt slaan. Drive is afgeleid van Google Docs. Het is ook mogelijk om toegang via een browser te krijgen en ook dan werkt het platform samen met de Docs-functionaliteit.

Het is mogelijk om bij de installatie van Google Drive op Windows een heel officepakket te installeren dat samenwerkt met de cloud. Op andere platforms wordt alleen de Drive-app geïnstalleerd. Het moet wel besproken worden dat Google wel de bestanden die je opslaat in Drive doorspit om je gepersonaliseerde advertenties te kunnen tonen.

De Drive werkt in principe hetzelfde als alle andere diensten. Een verschil is dat Google bij het aanmaken van een account 15GB gratis weggeeft en voor bedrijven is er Google Apps for Business waar je tot 16TB aan opslag kunt krijgen voor een account.

Drive is een goede optie om te gebruiken voor het bedrijfsleven, alleen is het we minder geschikt voor gebruikers met geen of weinig Google-diensten. Een voordeel is dat het veel opslagruimte biedt en het heeft een hechte samenwerking met Docs en andere Google-diensten. Een nadeel bij Drive is dat gebruikers niet automatisch worden uitgelogd bij het beëindigen van een sessie, dat kan een security-risico kan betekent als je weleens gebruik maakt van gedeelde apparatuur.

Box

Werken in de cloud #1 | Overal toegang tot je bestanden - Internetbureau Beter Bekend

Box bestaat al een aantal jaren, maar de dienst profileert zich pas sinds kort als zakelijk platform dat zich richt op collaboration. Bedrijven kunnen kiezen voor een business -of Enterprise-versie. Kleine gebruikers krijgen standaard 5 GB opslag en kunnen dat upgraden naar een prijs voor een hogere opslagruimte.

Box Sync werkt anders dan andere besproken diensten. Hoewel box met iedere map gesynchroniseerd kan worden, zul je toch eerst de map naar het bureaublad map ‘My Box Files’ moeten slepen. Dan begint je synchronisatie pas.

Als een groep Box gebruikt, zien ze elkaars updates, kunnen ze elkaar commentaar geven, aanpassingen doen en vind-ik-leuks uitdelen. Daarnaast kun je aanpassen wat anderen wel en niet mogen en toegang tot bestanden beperken.

Box is niet bedoeld als online back-up systeem, maar richt zich meer op het delen van bestanden met devices en mensen. Het is dus geschikt voor een kleine onderneming om overzicht te creëren. Een voordeel van Box is dat het razendsnel is, het is goed te beheren en het is ideaal om samen mee aan bestanden te werken. Nadelen zijn omslachtige installatie, het is niet geschikt voor Linux en het is niet geschikt als back-up.

Conclusie

Zoals je misschien wel hebt gelezen kan het ideaal zijn om als bedrijf te werken in de cloud. Het kan ook zo zijn nadelen hebben, maar het maakt het werken en samenwerken wel makkelijker door bestanden te kunnen delen. Het is veiliger voor je bestanden, want als er iets gebeurt met de apparatuur dan staan je documenten in ieder geval veilig!

 

Geschreven door:

Marinca Esselink

Stagiair online marketing bij internetbureau Beter Bekend. Student van het Cibap & studeert International Creative Business Developer.

Lees meer blogs